Familieopstelling

Alle oplossingen kan een mens in zichzelf vinden. Maar soms is het toch erg behulpzaam om ook naar buiten te kijken. Te onderzoeken welke invloed de buitenwereld bij het ontstaan van klachten of hardnekkige patronen heeft gehad. Want een mens staat niet alleen op de wereld. De mens maakt deel uit van een familie, van een cultuur, samenlevingen en uiteindelijk het grotere geheel.

De mens is daarmee onderdeel van een delicaat energetisch systeem, met een strikte ordening waarin Iedereen en alles een eigen plek heeft. Als die ordening wordt verstoord, ontstaat een disbalans die gevolgen heeft voor het hele systeem.

Disbalans in familiesystemen kunnen grote gevolgen hebben in een mensenleven en de oorzaak Zijn van destructieve leefpatronen. Vaak is Iemand zich helemaal niet bewust van deze invloeden. Familieopstellingen of systemisch werk maakt het onzichtbare zichtbaar. Deze inzichten helpen om patronen te doorbreken en veranderingsprocessen in gang te zetten.

Bij een Familieopsteling wordt het familiesysteem letterlijk in beeld gebracht. Aan de hand van de hulpvraag worden alle belangrijke familieleden en/of thema’s in de ruimte opgesteld. Dat kan door door middel van personen, maar ook door voorwerpen. In mijn praktijk gebruik ik mineraalstenen. De opstelling zelf legt al direct bloot waar de ordening verstoord is. Iemand neemt bijvoorbeeld zijn eigen plaats met in of neemt de plaats van een ander over.

Gedurende de sessie komt langzaam de oorzaak van de verstoring aan het licht. Dat kan Zijn: relatie met ouders, ziekte, familiegeheimen, de dood van een kind, faillissementen, maar ook oorlog of geweld. Het is goed mogelijk dat een traumatische gebeurtenis bij grootouders of verder terug nog doorwerkt in het nu.

Via systemisch werk wordt stap voor stap de ordening hersteld. Oude pijn komt aan het licht. Dat wat nooit werd gezien of gezien mocht worden, wordt gezien. Dat wat nooit gevoeld mocht worden, wordt gevoeld.

De werking van familieopstellingen is een krachtige manier van helen die doorwerkt in het hele systeem.

Terug naar therapievormen

 

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.